Auteur Ellen Harsma

De eerste coachdag aan de UU zit erop. Op de zesde verdieping van de Universiteitsbibliotheek op de Uithof vonden vandaag, woensdag 2 november, zes coachinggesprekken plaats door drs. Tosca Gort. Als stagiair mocht ik een kijkje in de keuken van loopbaancoaching nemen. De coachingdagen beslaan vier dagen waarop alumni van de Universiteit Utrecht bij Tosca terecht kunnen met vragen over hun loopbaan, maar ook andere obstakels waar zij in het dagelijks leven tegenaan lopen zijn bespreekbaar. Op de eerste dag zijn zes dames met vragen over hun loopbaan geholpen.

Het is verbazingwekkend om te zien hoeveel duidelijkheid er kan worden geschept in een uur tijd. De meeste gestelde hulpvraag was toch wel: “Wat wil ik?”. Deze vraag stond centraal voor zowel alumni die al een aantal jaar werken maar niet op hun plek zitten, voor alumni die naar tevredenheid werken maar meer willen en voor alumni in een periode zonder werk.

De aanpak die Tosca hanteert en voor de meeste inzichten zorgt, is door samen concreet op papier te zetten wat de wensen en eisen voor de loopbaan zijn. Een simpele start van het gesprek, waar de meeste alumni versteld van staan wat de impact is. Verschillende lampjes gaan branden en opeens wordt helder waar hun werkelijke ambitie ligt. Vaak is deze ambitie al voor langere tijd een in het geheim gekoesterde droom, die zij nooit hardop hebben durven uitspreken.

Als het moment dan toch daar is en zij er niet omheen kunnen dat de tijd rijp is om werk te maken van die ambitie, zie je een twinkeling van opluchting en motivatie in hun ogen. Soms komt de ambitie echter als een verrassing en heeft het tijd nodig om te verwerken dat de toekomst er misschien toch iets anders uitziet dan gepland. Wat de uitkomst ook is, loopbaancoach Tosca stuurt je nooit verward naar huis, maar geeft als afsluiting nog enkele tips en trics om doelgericht aan de slag te gaan met de inzichten die het coachinggesprek hebben opgeleverd.

Het was een leuke en leerzame dag en ik hoop dat ook de volgende coachingdagen zoveel lampjes laten branden.

Hier ga je naar home »